Musher » Sportok

Canicross

Bővebben

Alapvetően egy futó-terepfutó- sport a kutyáddal. Együtt futtok kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt. A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elöl futni ( legalább a pálya 95 %-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik vége a gazda övén a másik vége pedig a kutya hámján csatlakozik.

Hummel Zoltán

"HummelCanicross" Zoli kétszeres Európa bajnok, kétszer nyerte el az év sportolója díjat a nemzeti versenysport szövetségnél és ötszörös magyar bajnok Canicross versenyző.

Bikejöring

Bővebben

A bikejöring a szánhúzó sportok egyike, a skijöring és skatejöring szárazidős testvére, mikor is kutya húzza a kerékpárunkat, a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elől futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda kerékpárján a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a versenyzőpáros (kutya és gazdi) együttes teljesítménye határozza meg. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni.

Both Sebestyén

Többszörös kutyafogathajtó bajnok, a "Musher-család" egyik alappillére - szó szerinti értelemben is.

Mushing

Bővebben

Kutyaszánhajtó verseny, kifejezetten erre a sportra alkalmas kutyafajtákkal. Ezek az alaszkai malamut, a samoyed, a grönlandi kutya, és szibériai husky. A szánhajtás lényegében az északi népek szánhúzókutyáinak munkáját imitálja versenykörülmények között. Ez a sport igazi csapatjáték, hiszen a gazdának legalább két kutyát kell irányítania.

Gerald Schinzel

Osztrák kutyaszánhajtó versenyző, akit több mint 30 éve "fertőzőtt" meg a Huskesy-láz. Tami, Sita, Lindsey, Roxy, Zoe, Pia, Ares, Inka, Snoopy, Togo, Snow és Ricco nevű kutyáival sorra nyerik a mushing versenyeket.

Scooter

Bővebben

Pontosan az, aminek hangzik: rollerezés. Hogy még pontosabban legyünk: tereprollerezés, méghozzá kutyával. A versenykategóriában egy tereprolleres versenyző egy vagy két kutyával együtt teljesíti a kiírt távot oly módon, hogy a kutyák a bikejöringhez hasonlóan a scooter elejéhez vannak kötve egy maximum 2,5 méteres rugalmas szárral. A versenyző rollerező mozdulattal hajtja a scottert, a kutyák pedig húzzák.

Paku Dénes

Lelkes versenyző vagyok, imádok minden sportot. A kutyássport miért maradna ki belőle?

SKIJÖRING

Bővebben

MI AZ A SKIJÖRING?
A skijoring egy téli sport, ahol a kutya, vagy akár 2-3 kutya, a síelő versenyző elé van kötve, és úgy húzza a síelőt. A norvég skikjøring szóból ered, ami szó szerint „sívezetést” jelent. Bár a skijoring állítólag a téli utazás egyik módjaként jött létre, jelenleg elsősorban versenysport. Sík terepen végezve a skijoring olyan, mint a sífutás, csak kutyatárs segítségével.

MILYEN FELSZERELÉS KELL HOZZÁ?
A felszerelés egy húzóhámból, egy részben rugalmas összekötő pórázból, és egy széles párnázott övből vagy beülőből áll. A kétlábú versenyző síbakancsot és síléceket, míg a négylábú versenyzők védőcipőt viselnek.

Violaine Grau

Svájci, profi musher. Többszörös svájci skijöring bajnok, 2019 WSA skijöring világbajnok és WSA Vice világbajnok 2023-ban, középtávon.