Musher » Story

Both László (Laci) a Musher márka atyja, szíve és lelke. A márkáé, aminek az alapját 24 éve rakta le, elhivatottsággal és akarattal. A márkáé, amely nem mérnöki, tudományos teszt laborokban született, hanem a gyakorlatban, nagy szeretettel, Erdély szívében.

Hogyan született meg a Musher márka?

„1997-ben, amikor az első két huskym hozzám került, egyszerűen nem tudtam nekik húzóhámot vásárolni, hogy a szánkó elé foghassam őket. Végül, hosszas és bonyolult szervezkedés után sikerült szerezni egy ütött-kopott hámot, ennek a mintájára varrattam az első két saját hámomat. Ezeket kezdtem el aztán fejleszteni, átalakítani. Folyamatosan kerestem, kutattam az északi kutyásokat, lassan elkezdtünk összejöveteleket, versenyeket szervezni. A felszerelés beszerzésével mindenki bajban volt, így látva, hogy én megoldottam, hozzám fordultak. Szánt ugyan nem tudtam szerezni mintának, de netről letöltött fotók alapján kiszámítottam a megfelelő méreteket és azt is elkészítettem. Egyszóval, nálam megtaláltak mindent, ami a kutyafogathajtáshoz kellett.”

Mi adja a Musher különlegességét, esszenciáját?

„Pontosan a fentiek. Nem egy rideg üzleti tervvel kezdődött, nem csináltam piackutatást, nem kerestem tőkét, csak megoldottam egy problémámat, majd másokét is, és rájöttem, hogy nekem ez kell: olyan eszközöket tudok az emberek kezébe adni, amivel semmihez nem fogható kalandokat tudnak megélni kutyáik társaságában :)”

Mit jelent számodra a Musher?

„Mindent. A legszebb éveket, a legnehezebb éveket, elégtételt, csalódást, szabadságot, elismerést, ambíciót, terveket, szabadságot és az ősi szövetséget a kutyákkal.”

Milyen tanácsot adnál, illetve mit üzensz azoknak, akik először vesznek majd Musher hámot a kutyájuknak, illetve először találkoznak majd a márkával?

„A legfontosabb a megfelelő méretválasztás. Az a lényeg, hogy a hám tökéletesen illeszkedjen a kutyára, szívesen mozogjon benne. Ezen felül pedig, használjátok rendszeresen, ne csak egy kacat legyen a házban. A kutyának is fontos, az embernek is fontos, higgyétek el. A kutyahám elnyűttsége egyenes arányban van a jókedvvel és az egészséggel. Mi ebben a tudatban dolgozunk nagy odaadással.”

Ő itt Laci

1997

Lacihoz került első két szibériai husky-ja, nekik készítette el az első hámokat és kötélzeteket.

1998 - 2000

Elkészült az első szán fotók alapján, és megkezdődött az északi kutyások felkutatása Romániában. 2000 januárjában megszületik Both Sebestyén.

2000 - 2005

A Yukon SE megalapítása, megkezdődnek az első összejövetelek, „versenyek”. Elkezdenek befutni az első megrendelések szánokra, hámokra, felszerelésekre.

2006

Több szempontból is meghatározó év: megszületik Both Ágoston és bejegyzésre kerül a Musher Kft.

2006 - 2016

A felszerelések iránti szerényebb kereslet mellett belevágtunk a kutyatáp forgalmazásba, de ezt néhány év után leállítottuk. Ezután a Musher Kft-t már csak mint manufaktúrát működtetük, kizárólag a felszerelésekre koncentrálva. A Musher márkanevet levédettük az EU országaiban.

2016 - 2020

Dinamikus termékfejlesztésbe kezdtünk, bevezettük a különböző Musher termékcsaládokat. Folyamatosan megjelentünk romániai és külföldi versenyeken egyaránt, Sebestyén versenyzőként is nagyon szép eredményeket ért el. Elindítottuk a viszonteladói rendszert, amit azóta is folyamatosan bővítünk.